Jagody to apetyczne drobne owoce, które posiadają również własności lecznicze.
Jagody zawierają pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, także witaminy C, A, B, PP.

Wyposażenie

Źródło: flickr.com
Ponieważ zawierają błonnik istotna ilość cholesterolu jest eliminowana z przewodu pokarmowego wraz z toksynami i kwasami żółciowymi, nim przedostaną się one do układu krwionośnego. Te owoce mieszczą dużo przeciwutleniaczy, niszczą one wolne rodniki odpowiedzialne za rozrost nowotworów. Przeciwutleniacze działają również dodatnio na postać naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają regenerację barwnika który znajduje się w siatkówce oka, który jest odpowiedzialny za widzenie po zmierzchu. Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, który efektywnie ogranicza aktywność enzymów które przyczyniają się do powstawania nowotworów hormonozależnych. Owoce posiadają również kwas foliowy, który wspiera ochronę organizmu przed rakiem macicy, a w okresie ciąży wspomaga prawidłowy rozwój zarodka.
komfort

Autor: Donnie Ray Jones
Źródło: http://www.flickr.com
Po sezonie jest możliwość również (odnośnik do strony) sięgnąć po borówki zamrażane, lub suszone. Suszone jagody i jej liście mieszczą znaczną dawkę garbników, które uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe Produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Napar z suszonych jagód, albo ich liści efektywnie blokuje biegunkę, natomiast sok wyciśnięty ze świeżych jagód pomaga w leczeniu zaparć. Antocyjany tworzą autentyczny filtr, pochłaniając szkodliwe promienie UV. W związku z tym winny je jeść osoby, które długo przebywają na słońcu.

Borówki dobrze jest jeść na surowo, aczkolwiek nie tracą na wartości po zamrożeniu. Zamrożone owoce również zdołamy świetnie zużyć przyrządzając pierogi, dorzucać do deserów, czy przygotować kompot, czy zupę owocową.