Olej arganowy wyrabiany jest z orzechów arganii żelaznej – jest to drzewo będące gatunkiem endemicznym Maroka. Panie z całego świata pokochały olej arganowy. W dzisiejszych czasach wykorzystywany jest on nie tylko w kuchni, ale również w kosmetologii.

Uśmiechnięta kobieta

Autor: Steve wilson
Źródło: http://www.flickr.com

Wielość zastosowania tego oleju wymusiło produkcję masową.
Olej arganowy swą popularność zyskał za sprawą mnóstwa właściwości prozdrowotnych oraz upiększających. To cenna naturalna substancja, która wykazuje dobroczynne działanie dla skóry – przeciwzmarszczkowe, nawilżające i uelastyczniające. Co więcej, wykazuje działanie antybakteryjne, przez co może okazać się zbawiennym preparatem leczniczym dla tych osób, które mierzą się z problemami skórnymi takimi jak np. łuszczyca, trądzik czy egzema. Olej arganowy przyspiesza gojenie się ran oraz poparzeń. Znakomicie działa również na włosy. Polepsza ogólną kondycję włosów i pomaga eliminować łupież. Nakładany na końce włosów nadaje im blask i zapobiega rozdwajaniu. Można go również wykorzystać jako naturalny środek do pielęgnacji rąk oraz paznokci. Olej arganowy może zwalczyć problem schodzących skórek przy paznokciach. Dodając odrobinę oleju arganowego do Kremu do rąk osiągniemy ochronę przed szkodliwym wpływem zimna i wiatru – Apteka (zweryfikuj u źródła) (link do strony) Chojna.
Nie trzeba kupować gotowych produktów, aby poznać dobroczynne właściwości oleju arganowego.

Opłaca się wybrać czysty, naturalny olej arganowy, ponieważ w tej sytuacji proste rozwiązanie może okazać się dla nas najlepsze. Jeżeli interesuje nas czysty, kosmetyczny olej arganowy apteka to miejsce, gdzie z pewnością odnajdziemy taki produkt w dobrej cenie.