Przepisów na domowe nalewki znajdziemy obecnie niesłychanie dużo. Najbardziej popularne są nalewki z wiśni bądź też aronii, niemniej jednak warto spróbować także innych aromatycznych i atrakcyjnych smaków, takich jak chociażby nalewka cytrynowa.

nalewka
Nalewka cytrynowa wyróżnia się istotnie wspaniałym smakiem i wybornym aromatem, co więcej taka nalewka zatrzymuje swoją świeżość niebywale długo, a wszystko ze względu na wspaniałe właściwości cytryny. Nalewka cytrynowa bezsprzecznie zasmakuje osobom, które przepadają za bardziej kwaśnymi smakami.

Wykonanie takowej nalewki jest faktycznie niezwykle proste, w Necie zdołamy odnaleźć wiele przykładowych przepisów, w jednym z nich czytujemy, iż do nalewki cytrynowej wystarczy wlać pół litra wódki, dorzucić trzy cytryny a także około 400 gram cukru. Można dodatkowo dodać trochę wody czy też miodu w celu osłodzenia nalewki – według prywatnych preferencji oraz upodobań. Nalewka cytrynowa ma nadzwyczaj wiele wspaniałych właściwości, w lecie znakomicie orzeźwia, zimą nadaje się do wykorzystywania na przeziębienia ze względu na dużą zawartość witaminy C, zbawiennie wpływa na proces trawienia i na metabolizm. Podobne właściwości ma też nalewka korzenna.

Nalewka korzenna bezspornie będzie doskonałym przysmakiem na świątecznym stole. Ma silne cechy rozgrzewające i wspaniały, aromatyczny korzenny smak i zapach, wskutek tego znakomicie sprawdzi się w mroźne, zimowe dni. Do jej przygotowywania konieczny jest alkohol, przyprawy korzenne, miód i woda, można również opcjonalnie dodać skórkę pomarańczy, która nada jej bardziej różnorodny smak i jeszcze niezwyklej pachnący zapach. Nalewka korzenna znakomicie wpływa na trawienie – analogicznie jak nalewka cytrynowa – dodatkowo zwalcza uczucie pełnego żołądka.

nalewka

Autor: thedabblist
Źródło: http://www.flickr.com
Mimo sporych wartościowych właściwości nalewek musimy oczywiście pamiętać o umiarze w ich spożywaniu. Nalewki mogą być bowiem dosyć zdradliwe, dlatego warto z dystansem podchodzić do ich spożywania – najlepiej wychylić jeden lub dwa kieliszki nalewki „do smaku”.