Wielu z nas nie lubi zjadać owoców w całości. Dużo osób obiera wszystkie owoce ze skóry, jeszcze inni wyrzucają nawet najdrobniejsze i jadalne pestki. Podczas gdy to właśnie te części owoców zawierają niekiedy najwięcej substancji cennych dla ludzkiego organizmu. Świetnym tego przykładem są pestki moreli gorzkiej! Okazuje się, że te niepozorne i właściwie mało znane pestki, mogą być skuteczne czy choćby nawet skuteczniejsze po prostu od metod tradycyjnych walki z rakiem! Dobroczynne działanie tych pestek wynika z dużej zawartości witaminy B17.

sok

Autor: Elisabeth Syu
Źródło: http://www.flickr.com
Pestki moreli gorzkiej pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Wyglądem przypominają migdały, zaś w smaku – pestki jabłek. Pestki moreli gorzkiej dostarczają ludzkiemu organizmowi wiele minerałów, w tym szczególnie sporo magnezu. Oprócz witaminy B17 są źródłem kwasu salicylowe (o działaniu bakteriobójczym) i pangamowego (witaminy B12). Owe pestki to nie tylko amigdalina, to również witaminy A i E! Dobrze wiedzieć, iż dobroczynne działanie wykazują jedynie pestki moreli gorzkiej – słodka odmiana nie ma pożądanego działania Ponadto pestki powinny pochodzić z upraw ekologicznych, w innym przypadku możemy sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc. Nie powinny być gotowane ani parzone, gdyż w czasie takiego procesu tracą swoje cenne właściwości.

Wejdź na ten odsyłacz oraz zgłąb więcej szczegółów na stronie – te materiały pogłębią Twoją wiedzę na rozpatrywany w omawianym tekście problem!

Pestki należy przechowywać w określonych warunkach – w suchym i ciemnym miejscu, najlepiej w opakowaniach zabezpieczających przed utlenieniem.

Innym niezmiernie cennym dla człowieka darem natury jest rokitnik. Owoce rokitnika zawierają sporą ilość B-karotenu i flawonoidów (kwercetyna i rutyna), które wykazują właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Substancje czynne zawarte w soku z owoców rokitnika spowalniają procesy starzenia, wzmacniają wzrok, pomagają w zapobieganiu powstawania zatorów w naczyniach krwionośnych oraz zawałom serca, wspomagają regenerację skóry, są pomocne w leczeniu chorób przewodu pokarmowego i zwiększają odporność organizmu. Sok z rokitnika zawiera dużą ilość witaminy C – rokitnik obok dzikiej róży ma jej najwięcej ze wszystkich wszystkich owoców! Z tego powodu picie soku z rokitnika jest szczególnie polecane w czasie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy znacznie bardziej podatni na choroby. Natomiast jeśli dopadnie nas już jakiś wirus, sok z rokitnika pomoże w leczeniu zapalenia gardła, migdałów, nosa oraz zatok nosowych. Zalecana dawka to 10-30 ml soku dziennie (www). Sok z rokitnika można pić rozcieńczony wodą lub innym sokiem owocowym (¼ szklanki soku z owoców rokitnika i ¾ wody lub innego soku). Warto wiedzieć także, że sok z rokitnika wzmacnia tkanki oraz zapobiega anemii, korzystnie wpływa na procesy przyswajania witamin i innych składników odżywczych, dlatego szczególnie zalecane jest picie takiego soku do posiłków.