Jak się okazuje, istnieje dużo sposobów, które mogą spowodować, że nigdy nie zachorujemy na nowotwór.

Jednym z nich jest na pewno zmiana przyzwyczajeń – więcej aktywności fizycznej, zrezygnowanie z palenia nikotyny i mniej pośpiechu. Najwięcej profitów w zapobieganiu przynosi jedzenie produktów, które posiadają dużo dobrych cech, przydatnych w bitwie z postępami choroby. Europejczycy mogą być zdumieni, jak wiele rodzajów grzybów z Dalekiego Wschodu świetnie oddziałuje na walkę z chorobą. Spory procent z nich jest od dekad aplikowany w zarówno leczeniu, jak i profilaktyce rozrostu choroby.
Shitake to jasnobrązowy grzyb, który przypomina trochę naszego swojskiego podgrzybka. Japońscy naukowcy od lat wiedzą, że znacznie wzmacnia on działanie układu immunologicznego u człowieka. To kluczowa rzecz z dwóch względów. Po pierwsze, mocny system immunologiczny to większa szansa, że komórki zdegenerowane nigdy się w narządach nie rozgoszczą. Po drugie, wzmożona produkcja białych komórek krwi, wywołana przez jedzenie grzybów shitake jest zbawienna dla osób, które już walczą z nowotworem. Grzyb ten jest trudno dostępny w naszym kraju, niektóre internetowe apteki albo sklepy WWW posiadają w sprzedaży wyciągi.

Grzyby służą zdrowiu

Autor: Agencja Royal Brand PR
Źródło: Agencja Royal Brand PR

Reishi to rudawy grzyb, który ma korzystne cechy dla pacjentów chorych na raka, przechodzących chemioterapię. Jak wykazują wieloletnie badania, przeprowadzane wśród chorych na raka na wyspach japońskich, jedzenie tego interesującego grzyba mocno podnosi szanse człowieka na skuteczność chemioterapii. Jakby tego było mało, spory odsetek kuracjuszy powiedziało, że spożywając regularnie reishi mają lepszy nastrój i dobrze znoszą potyczkę z nowotworem. To fundamentalna kwestia, gdyż odpowiednie nastawienie pacjenta to element, który potrafi znacznie ułatwić zwalczanie nowotworu. Spoglądając całościowo na badania nad grzybem można uznać, że jest istotną podporą dla chorych. Więcej: .
Nie wszyscy wiedzą, że tłuszcz to nie coś, czego trzeba często unikać. Rzecz jasna tłuszcz pochodzenia zwierzęcego jest szkodliwy dla zdrowia. Kwasy omega-3 zaś wykazują dobroczynny wpływ na kondycję. Można je odszukać w wielu gatunkach ryb oraz w świeżo wyciskanej oliwie z oliwek. Czemu jego przyjmowanie jest takie dobre? Testy dowodzą, że tłuszcze omega-3 znacznie wpływają na zahamowanie powstawania raka, bo efektywnie niszczą wolne rodniki, powód zachorowań na tę niebezpieczną chorobę. Poza tym kwas korzystnie wpływa na krążenie, minimalizując ryzyko chorób serca. Udowodniono, że jedzenie omega-3 jest szczególnie ważne dla osób z dużym stężeniem niekorzystnego cholesterolu w ciele. Kwasy te znajdują się w tłuszczach rybich, głównie tych wytworzonych z pachnotki oraz dorsza. Warto wiedzieć, że nie wolno przeginać ze jedzeniem tych kwasów, ponieważ jest to szkodliwe.