Gotowanie jest sztuką. Niektórzy twierdzą wręcz, że jest to sztuczka magiczna, której przez całe lata nie potrafią rozgryźć. Tymczasem warto doskonalić się w tej dziedzinie, choćby w jakimś jej kawałku, gdyż nic nie daje takiej satysfakcji jak własnoręcznie przyrządzone oraz pięknie podane danie, przygotowane ze świeżych i naturalnych składników. Obecnie w sklepach dostać można w zasadzie każdy typ urządzenia potrzebnego w kuchni, żeby robienie potrawy stało się szybkie oraz łatwe.

W ostatnich latach w sklepach są już dostępne na przykład bardzo dobre garnki o przeróżnych średnicach oraz wysokościach, przeznaczane do duszenia, przygotowywania przeróżnych dań. Ofertę powiększają wspaniałe patelnie, woki i szybkowary. Ogromna, stabilna patelnia z grubym dnem to teraz norma w większości domów.

Jeśli interesuje Cię ten temat, to odsyłam do witryny, gdyż znajdziesz tam mnóstwo zajmujących Cię tematów, które są tam opisane.

Zapewne żadna kucharząca osoba nie wyobraża sobie smażenia na patelni starego typu, gdzie większość potrawy w zasadzie zostawała, przywarta do dna albo wchłonęła zabójcze ilości tłuszczu, żeby się nie przypalić w trakcie przygotowywania posiłku. Niezastąpione w każdym domu są również odpowiednie naczynia, które sprawią, że dania będą nie tyko świetnie smakowały ale i pięknie się prezentowały – mowa tu przede wszystkim o produktach takich jak bulionówki na zupę.

Gotowanie

Autor: Celebro
Źródło: Celebro

Szczęśliwie to już historia. Kto zaś chce poeksperymentować niech przeczyta, do czego służą woki. Woki są podstawą osprzętu w kuchni azjatyckiej, w szczególności polubili go sobie mieszkańcy Chin. Woki nie są tylko azjatycką wersją naszych patelni. Kształt woka powoduje, że przyrządzane w nim posiłki są bardzo szybko ugotowane, a danie staje się bardzo aromatyczne. Wszystko to dzięki wysokiej temperaturze która powstaje przy dnie a także na ściankach. Jednak wadą jest to, że woki posiadają półokrągłe dno i potrzebują ciągłego trzymania ich nad palnikiem oraz mieszania znajdujących się wewnątrz elementów potrawy. Dla leniwców, którzy chcą tak samo sprawnie przygotować obiad znacznie przydatniejsze będą szybkowary (szybkie gotowanie), sekretem których jest ciśnienie wytwarzane w szczelnie zamkniętym naczyniu, dzięki któremu potrawa jest gotowa znacznie szybciej, niż przy użyciu typowych naczyń. Dodatkowa zaletą jest to, że szybkowary nie wymagają zupełnie mieszania potrawy. Można zatem spokojnie poczekać na kanapie, a obiad w zasadzie sam się zrobi.